1/25/2012

Truita savoiarda


Mica a mica, li vaig agafant el "tranquillo" a això dels reptes culinaris blocaires. Aquest cop he entomat el repte de la Judith i la Mònica, les germanes blocaires de Memories d'una cuinera . Ja van per l'onzena convocatòria i aquest cop el repte, de tan bàsic, és molt engrescador: aquest mes toca truites !

Sembla que quan Napoleó i el seu exèrcit recorrien el Sud de França, l'emperador va decidir descansar una nit en una taberna aprop de la ciutat de Bessières,a l'Alta Garona. Per sopar, el taberner li va preparar una truita que va agradar tant a Napoleó que va donar ordres als vilatans de preparar la truita més gran de que fossin capaços per alimentar l'endemà al seu exercit. I d'aqui prové la tradició de The Giant Omelette que se celebra anualment a la localitat d'Abbeville a Lousiana.

Les possibilitats són tan grans que m'ha costat decidir quina seria la meva recepta. De les més sofisticades, com la Truita de xocolata i canyella a les més tradicionals, com la Truita amb suc, el ventall és amplíssim. A la fi, m'he decantat per una recepta típica de la regió de Savoia que parteix de tres ingredients molt bàsics (ous, patates i formatge) per aconseguir un resultat sorprenent.

Ingredients
4 ous
100 gr de formatge (Raclette, Reblochon, Gruyère...)
4 patates cuites amb pell
20 gr de mantega
4 tires de bacon
1 ceba mitjaneta
sal i pebre


Es baten els ous amb la sal i el pebre. Es tallen les patates a rodanxes.

En una paella es fon la mantega i es sofregeixen les patates durant 10 minuts. S'afegeix el bacon tallat a tires primetes i un cop ja ha deixat anat el greix, s'afegeix la ceba ben picadeta fins que quedi transparent. S'afegeix 75 gr de formatge tallat a bocins. Un cop fos s'afegeixen els ous.

Es deixa coure fins que la truita qualli i s'afegeix la resta de formatge per sobre. Es gratina al forn dins la paella.  

I avui, una canço que sempre m'omple d'energia. And She Was, dels Talking Heads

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada