Quan ens vam llevar aquell matí, plovia. I la perspectiva de matinar per fer un tour pel Berguedà amb paraigües i fang fins els turmells no semblava el mes atractiu. pero ja sabem que els bloguers tenim una moral de ferro, i amb tota la il.lusio, vam enfilar carretera i manta cap a Olvàn, llar de la nostra amiga bloguera Anna Fornell que havia organitzat una trobada plena de sorpreses.
El punt de trobada era l'Ateneu d'Olvan i nomès entrar ja vam comprovar que la rebuda superava tota expectativa. Una llarga taula parada amb tota mena d'embotits, coca dolça i cocs de Ballarà Cakes ens esperava per esmorzar. Però a més, ens van obsequiar amb una bossa proporcionada per l'Oficina de turisme del Berguedà amb molta informació sobre la comarca, i un assortiment de melmelades per gentilesa dels amics de La Fageda. A mes, Aneto ens va regalar també una bossa amb dos brous (un fumet de peix i un de ceba) i la empresa Bars & Roll ens va mostrar uns preciosos davantals que van sortejar a l'hora de dinar.
L'alcalde, en Martí, ens va donar la benvinguda i vàrem poder tastar una de les especialitats mes típiques de la zona: l'escudella de blat de moro escairat que ens havia preparat la mare de l'Anna, la Sra Soler.
Acabat l'esmorzar, vam anar a visitar les instal.lacions de Casabella Natura, petita empresa familiar que es dedica a l'elaboració artesana de cremes de verdures, galetes i melmelades a més de productes de la zona, com la vinagreta de nyàmeres, l'escudella de blat de moro escairat el pèsol negre del Berguedà. Al capdavant, les dues germanes Casabella que ens van explicar l'aventura de tirar endavant una empresa d'aquest tipus, el que suposa l'obtenció del segell de certificació ecològica o com aconsegueixen distribuir en grans empreses com Veritas o Caprabo.
El nostre tercer destí va ser la masia de Cal Rovira, que es dediquen a l'explotació porcina amb la filosofia de "Tancant cercles". Això vol dir simplement que totes i cadascuna de les accions que es duen a terme en aquesta masia comparteixen la voluntat de produir segons les formes artesanes tradicionals, respectant els cicles naturals: cura de la terra, que produeix els cereals amb el que alimenten els animals. Cal Rovira produeix el seu propi oli de colza, que també serveix per l'engreix dels porcs. Els animals, criats doncs amb els productes de la pròpia explotació, seran sacrificats per a el.laborar embotits, entre els quals destacarem la sobrassada d'altísima. qualitat. Finalment aquests embotits i talls de carn abastiran la taula del restaurat, tancant així el cercle de producció respectuosa amb l'entorn i les formes tradicionals de producció.
Finalment, ens vam dirigir cap a Sant Maurici de la Quar, on vàrem dinar a l' Hostal Sant Maurici. Allí, al front dels fogons trobem en l' Oriol Rovira, el xef de "Els Casals" i fill de la masia de Cal Rovira que acabavem de visitar. L'Oriol ens va preparar un menú que recreava el menjar típic de pagès que es podia menjar en una fonda de principis del segle passat i amb productes típics del Berguedà. Vam tastar uns entrants que consistien en una terrina de pagès, una amanida de tomàquets de l'hort i pèsols negres amb rostes de cansalada. De segon, una graellada de xai i botifarres de Cal Rovira acompanyades d'un saltat de bolets i d'escalivada. I per acabar d'arrodonir el dinar, unes postres tradicionals: formatge amb codony , nous i panellets amb petits núvols de sucre
Vam acabar gairebé a les sis de la tarda, encantats amb tot el que havíem vist i compartit. I per si no portavem prous coses vam marxar amb dues hamburgueses i un assortiment de botifarres per gentilesa de la Cooperativa agrobotiga de Gironella. La nostra amfitriona , l'Anna Fornell, va aprovar amb nota i ens va oferir un programa tan xulo que nomès puc que donar-li les gràcies de tot cor. Tornarem al Berguedà !!!
I els blocaires assistents al Berguedà Nyam 2016 van ser:
la Glòria de No tot són postres, la Marta de Pa de Nous , la Manu de Las recetas de Manu, la Laura de Cuinejar, en Manuel de Un cocinillas on line, la Montse de Roba bruta fem cuinetes, l'Anna de Retalls de cuina, la Carme de Cuinetes-Carme, l'Esther de Mar i muntanya, la Montse de La cuina de la Mussola, la Cris de Delicies culinàries Cris, la Glòria de La Glòria de les galetes...o no, en Lluís de Tiritinyam, la Gemma de La cuina de casa, en Manel de Cuina generosa, la Marina de Tapa't de tapes, l'Albert de Cuino ergo sum, la Sònia de Pa, vi i sucre, l'Amadeu de Llegando a la fábrica de cemento, l'Òscar de de cuina.net, la Blanca de Juego de sabores, la Teresa de Com a casa, res, la Cristina de Bufet de postres, en Jaume de El Jaume a la cuina i l'Anna de M'agrada Cuinar, que ho va fer possible.
A la Banda sonora, avui toca una cançó que defineix molt be com son aquestes trobades: Good Vibrations, dels Beach Boys. Ens encanten !!!
Un dia perfecte, només hi vaog trobar a faltar el sol!
ResponEliminaRepetirem aviat Laura?
Ptnts
Glòria
T'han quedat unes fotos molt xules! Bona entrada, va estar molt bé!
ResponEliminaUna abraçada
Ostres, Good Vibracions, feia segles que no l'escoltava! Una genial cançó per definir el nostre esperit! Gran dia Laura!!😘😘
ResponEliminaLaura, tot i la metereología que ens acomoanyava, va ser un dia perfecte, l'Anna va treballar de valent per ensenyar-nos la seva terra.
ResponEliminaDe segur que tornem!
Moltes gràcies Anna Fornell, i gràcies tsmbé a tots els col.laboradors, i com no, a tots els bloggers per la germanor.
Laura, estupenda la crònica.
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaFantàstica crònica Laura.
ResponEliminaPetons