12/19/2015

Fira del Gall a Vilafranca del Penedès

Tal i com marca la tradició, pels volts de Sant Tomàs, Vilafranca del Penedès celebra la centenària Fira del Gall. I cap allà que hem anat una colla de blocaires i instagramers convidats per la Revista Cuina i encapçalats pel seu director, en Josep Sucarrats. 

El punt de trobada era a l'estand d'informació de la Fira, on ens ha rebut i donat la benvinguda la Regidora de Promoció Turística de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la senyora M. Dolors Rius i Marrugat. Molt amablement ens ha donat la benvinguda i ens ha lliurat un passi d'accés lliure a l'Exposició de Races Autòctones, a la Sala Gastronòmica i al Superceller.

La primera activitat programada ha estat una visita a l'Espai gastronòmic de la Fira, on hem degustat de dos plats de La cuina del Gall negre, fets per Xavier Hernan del restaurant El racó de la calma. Hem tastat un Bombó de gall negre fet amb la carn rostida del pit i la cuixa rodejant una pruna farcida de foie i amb una salsa amb pinyons i espígol i un Gall en escabetx sensacional, amb pastanaga i oliva negra i amb un escabetx suavíssim ja que esta fet meitat amb vinagre de pagès i meitat amb vinagre de cava

Entre foto i foto, els bloguers que som de bon paladar no n'hem deixat ni una engruna, com podem comprovar en la foto següent: 

Hem aprofitat per visitar l'Espai gastronòmic que aquella hora encara estava transitable, on els diversos restaurants de Vilafranca ofereixen les seves especialitats relacionades amb la Fira.

Ben tips i animats ens hem desplaçat per a fer la visita a la Mercat d'Aviram on hem pogut observar totes les varietats i races de la denominació Gall negre del Penedès. Allí es pot triar el gall que vulguem, portar-lo a l'escorxador i recollir-lo ja net i sense plomes al cap d'un parell d'hores. Del corral a la cassola sense intermediaris !


Allí mateix, hem conegut a la Maria Antònia Udina, criadora de Gall negre que ens ha explicat amb tot detall les característiques singulars de la raça i tot el que li ha permès obtindre la IGP (Identificació Geogràfica Protegida) a aquesta varietat d'aviram. La Maria Antònia ens ha explicat que un dels elements més característics del Gall negre és la seva alimentació, ja que menja un pinso composat en un 55% de moresc, un 40% de soja i derivats i un 5% de llavor de raïm que és la que li atorga el seu sabor característic.


Ja ben alliçonats sobre tot el que volíem saber sobre el gall negre i no havíem gosat mai preguntar, ens hem atansat a l'altre plat fort de la jornada: el tast de vins DO Penedès al Superceller de la Fira. En Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i director del Consell Regulador de la DO Penedès ens va  parlar de com s'ha anat consolidant la DO Penedès, de la qual que abans nomes se'n valoraven els vins blancs, però que actualment en fa de negres de molt bona qualitat. 


I per demostrar-nos ho, ens ha proposat fer el tast de quatre vins negres d'aquesta zona: el Vinya Palau Merlot de Jean Leon (2011), el Santa Creu de Creixà de Bodegas Sumarroca (2011), el Passió Negre Reserva de Parató (2006) i el Defora  del Celler 1+1=3 (2010)

Amb aquest tast, s'ha donat per tancada la visita programada però se'ns a convidat a descobrir la resta de la Fira pel nostre compte. I ben animades ens hem acostat al Recinte firal on havia el Concurs -Exposició de races autòctones. Dins d'un pavelló havien centenars de gàbies amb aviram: galls, gallines, coloms, galls d'indi, pulardes i tota mena de bèsties plumoses. 


Però també havia una secció amb els conills mes grossos que he vist a la meva vida !!! Feien por i tot, encara que estaven la mar de tranquils rosegant el seu pinso i arrufant el nas. Us en deixo una mostra: 

I amb aquesta darrera visita, hem  donat per acabada la activitat d'avui. Nomès ens ha quedat fer un mos a l'Espai Gastronòmic, on hem pogut prendre una tassa de brou, triar una especialitat d'aviram, beure una copa de vi, degustar les garlandes i catànies de Vilafranca. L'any vinent repetim segur. 

Un personatge pintoresc de la Fira. Porta un pollastre a la bici !
Blogs assistents: Sara-Maria Aixàs Valls de Delícies del Rebost, Carme Arce de Cuinetes Carme, Montse Bertran de Roba Bruta Fem Cuinetes, Ànnia Monreal de Pa, tomata i xocolata, Nani Nolla de La cuina violeta, Albert Aragay de Cuino ergo sum, Nuni Soto de Cuinetes, Miquel Àngel Roque de Pebrots Verds , jo mateixa i la instagramer Núria Escalona @Nuriaescalona

A la Banda Sonora, què millor que el Sunday Morning dels Maroon 5 ? Doncs això. Per un diumenge que (em temo) que ens donarà poques alegries.

7 comentaris:

  1. Ostres!!! Quina sort poder-hi anar! Heu xalat de valent.....oi? Quin dia més maco heu passat!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. Sempre hi ha qui és afortunat i és convidat a aquestes fires i events. Gaudiu-ne i ens ho expliqueu als que ko en tenim la sort!
    Un dia magnífic
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  3. Ostres! Quina sort heu tingut! Pel que expliques heu gaudit molt!! Quines bèsties més maques, d'aquí a no res seran a les nostres taules!! Petunets tieta Laura

    ResponElimina
  4. Laura, m'hauré de fer bloguera de cuina com tu!

    ResponElimina
  5. Quina jornada més xula!!No ens en vam assabentar, nosaltres, quina llàstima! I veig que us va fer molt bon dia!

    ResponElimina
  6. Apa que divertit!! I les fotos són fantàstiques: quins galls!! I segur que us heu divertit de valent!
    M'ha agradat molt llegir la crònica :)
    Molt bones Festes!!

    ResponElimina