9/26/2015

Pastís de xocolata blanca, formatge i raim


El meu amic Joan fa anys els dia de la Mercè. Ja és tradició que aquell dia, munti una barbacoa al terrat de casa seva i prepari unes hamburgueses i uns Bloody Marys sensacionals. Fa força gràcia que tot aquest festival passi al bell mig del Barri del Farró a Barcelona, pero el terrat conserva l'encant de les revetlles d'abans i s'hi està molt bé. Enguany els convidats hem contribuït aportant entrants, begudes i postres, I jo he preparat aquest pastís que us presento, típic del temps de verema. 

Necessitarem

Per la base 
150 gr de galetes Digestive
60 gr de mantega

Per la crema de xocolata i formatge
400 gr de Philadelphia
180 gr de xocolata blanca (Nestlé Postres
250 ml de llet
40 gr de sucre
1 sobre de quallada 
250 gr de raïm (negre, italià, moscatell...al gust)

Per la gelatina de moscatell
100 gr de sucre
100 ml d'aigua
100 ml de moscatell blanc
3 fulls de gelatina

Foto: Martí Català Pedersen
Per fer la base, triturarem les galetes fins quedin com una farina. Ho barrejarem amb la mantega fosa i posarem la pasta resultant a la base del motllo, que haurem untat amb mantega.

Aplanarem amb cura aquesta pasta, procurant que no quedin espais buits i que cobreixi tot el fons. Ho deixarem reposar una hora a la nevera
Per a fer la crema de xocolata i formatge, en primer lloc farem fondre la xocolata en la llet. Ho podem fer al foc, remenant contínuament perquè es desfaci. Un cop desfeta, l'abocarem en un bol on haurem barrejat prèviament la quallada en pols, el formatge i el sucre i ho batrem fins que quedi una crema ben homogènia. Ho deixem refredar i ho aboquem al motllo que ja tindrà la base solidificada.

A banda, ens entretindrem a partir els grans de raïm per la meitat i els hi traurem els pinyolets amb l'ajuda d'una cullereta. Veurem que ben aviat la crema començarà a solidificar-se i llavors els anirem disposant per tota la superfície del pastís de forma concèntrica i amb la pell cap per amunt de manera que el pastis aviat quedarà recobert per petites mini esferes de raïm. Ho deixarem reposar a la nevera un mínim d'una hora. 

Finalment, prepararem la gelatina de moscatell. Jo he triat moscatell blanc per a fer l'efecte de transparència, però si fem servir el de color fosc, no quedarà tan bonic però funcionarà igual. Posarem a hidratar la gelatina en aigua freda. Mentrestant , farem un almívar suau amb aigua i sucre 50/50, deixant-lo bullir uns cinc minuts. Un cop comença a agafar cos, el retirem del foc. el deixem temperar una miqueta i li afegim el moscatell i la gelatina ja hidratada. Ho remenem perque tot quedi ben dissolt i l'aboquem suaument sobre la crema de xocolata i formatge, procurant que cobreixi els grans de raïm. Ho tornem a deixar reposar una hora més a la nevera i ja estarà a punt de servir !!!
 
I a la Banda sonora, un clàssic dels Crash Test Dummies: Mmm Mmm Mmm Mmm.  Dinars a terrats deixant que els darrers rajos de sol de l'estiu s'esmunyin lentament. 

4 comentaris: