5/05/2015

Coq au vin

L'Aisha i l¡April, que son les ànimes del repte Cooking the Chef, ens han proposat apropar-nos aquest mes d'abril a una de les grans figures de la cuina internacional: Paul Bocuse, el pare de la Nouvelle Cuisine

El coq au vin és una de les receptes tradicionals franceses que es va documentar per primera vegada a principis del segle XX (Edmond Richardin, ed., La cuisine française: l'art du bien manger. Paris, 1906, p.227). És una recepta elaborada que va popularitzar als Estats Units la Julia Child en el seu llibre  Mastering the Art of French Cooking.

Quan Paul Bocuse  va revisitar la recepta, va aplicar els principis de la Nouvelle Cousine, de la qual el és el creador: simplificació, alleugeriment dels plats i respecte pels sabors originals dels aliments. Per això, la versió de Bocuse treballa amb una salsa més lleugera que l'original (que es lligava amb la sang del pollastre) i aplica coccions curtes als vegetals per a mantenir-ne el sabor. Els aromes penetren gràcies al maridat. Així, el resultats, tot i mantenir el seu component de plat festiu, és més saludable que la preparació tradicional. En la recepta de Bocuse es recomana que el pollastre sigui ecològic i que el vi sigui el Fleurie (un tipus de Beaujolais). He respectat la recomanació del pollastre i enlloc del Fleurie he fet servir un DO Montsant de Bodegues Sumarroca. En avant !

Necessitem 
1 pollastre tallat a octaus
1/2 litre de vi negre amb criança
125 ml de conyac
1 cullerada sopera de farina
1 pastanaga 
1 ceba
Un grapat de xampinyons 
Un grapat d'escalunyes
Una cullerada de mantega o llard

Herbes per marinar:
Julivert
Llorer
Farigola
Grans d'all sense pelar
10-12 grans de pebre aixafats amb el ganivet

Deixem marinar el pollastre 24 hores amb el vi i les herbes. Un cop passat aquest temps, escorrem i assequem el pollastre i el daurem amb una mica de llard en una olla gran. Un cop esta daurat, afegirem el conyac i deixem que s'evapori. Afegim la cullerada de farina, ho remenem i apaguem el foc.

A banda, fem un saltejat curt a les verdures talladetes. Si tenim un wok, podem utilitzar-lo. Es tracta de respectar el gust original de cada producte.  les afegim a la cassola amb el pollastre,  hi afegim el vi del marinat i ho escalfem. Quan arrenqui el bull, abaixem el foc i ho coem durant uns 30 o 40 minuts amb la cassola tapada. De tant en tant ho remenem. 
  

Per a marinar i maridar el plat, la Paloma ens recomana un vi negre criança, el 112 Graons 2012, DO.Montsant, de Bodegues Sumarroca.
I a la Banda sonora, una meravellosa peça d'Erik Satie que m'evoca un dia de pluja, Gymnopedie 1. Una música delicada i deliciosa, tan francesa com els impressionistes i les receptes de Paul Bocuse.

16 comentaris:

  1. Quina bona pinta te aquest plat... te una pinta... meravellosa!!!!
    M'encanta el pollastre cuinat amb verduretes i en guisos... mmmm!!
    Moltes felicitats per la teua aportaciò, me pareix genial!!
    Bss!!

    ResponElimina
  2. Tot un clàsic de la cuina francesa. Fantàstic!!!
    Moltes mercès per participar
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Un clásico donde los haya! y de pinta fabulosa, seguro que el sabor es aún mejor!
    Ñam!

    ResponElimina
  4. Me sorprende mucho en esta nueva cocina de Bocupe la utilizacion que le da al vino y otros licores. Tu plato es impresionante.

    Saludos

    ResponElimina
  5. Fantástico, que pinta. Esto es lo que llamo cocina tradicional en Versión francesa de Bocuse. La tuya mejor bien sûre!!!

    ResponElimina
  6. Muy rico ,esa salsa una maravilla, besos

    ResponElimina
  7. Quina bona pinta te aquest plat!! la propera vegada, si vols, ja porto jo el pà!

    ResponElimina
  8. MMmmmm....deu ser...exquisit!!! I es deu desfer a la boca......
    He fet sol·licitud per afegir-me al grup del repte......
    Petons, Laura!!
    Olga

    ResponElimina
  9. Con esa pinta debe estar buenísimo y debe oler a gloria.
    Un abrazo
    Vicky

    ResponElimina
  10. Me encanta, que pinta tiene esa salsita para meter el pan!!!!
    Besos

    ResponElimina
  11. Fa temps que el vaig fer i es absolutament delicios! Petons

    ResponElimina
  12. Una recta mágnifica, yo la hago siguiendo la de Julia Child, yo me he decantado por la sopa de trufas. ¡Me encanta este reto!

    Bss

    Elena

    ResponElimina
  13. M'he conectat spotify per escoltar la música mentre escric. Satie m'encanta.
    La Coc au vin, es com la Bullabesa, una de les grans receptes que tinc en llista d'espera..i les dues les has fet tu...fantàstic.
    Molt bona participació amb una recepta reconeguda com a francesa pel tot al mòn, gracies a la Julia i tambè a lo marevellosa que es. Curiosament coincideix amb el meu pato a la ruannesa amb que la salsa es lliga amb la sang de l'ànec.
    Felicitats i gràcies per participar!
    Peto

    ResponElimina
  14. Riquísimo este plato, no lo hice para el reto, porque ya la tengo publicada, pero desde luego es un plato que sorprendió, la salsa esta buenísima, solo hay que ver las fotos, besos
    Sofía

    ResponElimina
  15. Mmmm... Encara no he preparat mai aquest plat, pero veient la teva recepta m'han quedat ganes! T'ha quedat genial. Petons.

    ResponElimina