7/15/2014

Rap a l'all cremat

 
L'all cremat és una tècnica tradicional  de la cuina de barca catalana, com es recull al Corpus del Patrimoni Culinari Català. Consisteix en torrar alls laminats i utilitzar-los per a fer una picada de manera que el gust de l'all li doni el seu sabor característic. S'utilitzen peixos de carn dura com el rap, l'escórpora o la lluerna i pot anat acompanyat de patates. 

Com totes les receptes tradicionals, no hi ha una fórmula tancada i cadascú la fa a la seva manera. Ho podem veure al blog Els fogons del pare o Delicies del rebost. Us explico la meva.

Necessitarem (per 3 persones)
Una cueta de rap/persona o una cua gran de rap en rodelles
1 cabeça d'alls
2 tomàquets grans madurs
Julivert
Una llesca de pa torrat
Una culleradeta de nyora en pols
1/2 got de vi blanc
Fumet de peix de roca 
3 patates

En primer lloc pelem els grans d'all i els laminem ben fins, En una cassola de ferro colat de parets altes els fregim amb un bon raig d'oli. Hem de vigilar que quedin molt daurats, però que no es cremin perquè amarguejarien. Els retirem i reservem

En el mateix oli fem un sofregit amb el tomàquet ratllat, el julivert picat, el pa  i la nyora en pols. Quan ja estigui reduït, ho separem, ho afegim als alls torrats, hi afegim el vi blanc i ho triturem tot plegat.


Afegim aquesta pasta a la cassola i la cobrim amb fumet de peix. Qua ja faci un parell de minuts, afegim les patates esberlades a bocins i les deixem que coguin. Quan ja estan una mica tendres pero no encara cuites del tot afegim les cuetes de rap i ho deixem coure uns 10 0 15 minuts més. 

I ho servim. No se si és mes bo el rap, les patates o el suquet, però no en deixareu ni una engruna.  Si sobra suquet, podeu preparar unes patates vídues la mar de bones.

A la Banda Sonora d'avui, una versió brutal del Tainted Love, a càrrec de Marilyn Manson. De vegades, les versions són tan interessant com els originals. 
El ajo arruina los aromas afrutados y florales del vino por lo que es mejor decantarse por un vino con una crianza ligera. Un acompañante de lujo es el vino blanco MACIZO de Benjamín Romeo en Cataluña.  8 meses en barrica sobre sus lías. Elaborado con Garnacha blanca, Xarel.lo, Malvasía y Chardonnay. Un vino de lujo al alcance de todos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada