4/04/2012

Crumble de peres

El crumble és una recepta tradicional de la cuina britànica que consisteix bàsicament en una base de fruita o verdures recoberta d'una crosta feta amb mantega, farina i sucre que posteriorment es cou al forn. 

Els seus origens es troba en el racionament d'aliments a la Gran Bretanya durant la II Guerra Mundial. Com que era impossible aconseguir les quantitats de farina, mantega i sucre que calien per a fer pastissos amb les receptes tradicionals, la imaginació popular va trobar aquesta alternativa senzilla i barata

A partir de la recepta base es pot afegir altres farines, pero cal que sempre mantingui la textura d'engrunes. Els més habituals estan fets amb fruites de bosc (maduixes, gerds, mores) però es pot fer de gairebé qualsevol cosa, com el Crumble de gerds i roses de La cuina de casa, el Crumble de prunes de Pastissets o fins i tot de salats com el Crumble de carbassa i bolets de El món de Juju.

Jo he pres com a base la recepta de crumble de blat de moro blanc que ens va donar en Pep Nogué en el darrer taller del Bonpreu

50 gr de mantega
50 gr de farina d'ametlla (crua)
50 gr de sucre
25 gr de farina blanca (en la recepta original es feia servir farina de blat de moro blanc)
40 gr de mido de blat de moro (Maizena)

Es deixa la mantega a punt de pomada. Es barregen les tres farines i es barregen amb els dits per a fer una massa sorrenca (engrunes ). Si en sobra, es pot congelar per una altra ocasió.

A banda, es pelen i es tallen les peres a bocins. Es posen en una paella amb 20 gr de mantega i 2 cullerades de sucre moré. Es deixen coure a foc baix i quan ja porten una estona s'afegeixen 2 cullerades de conyac o Porto. Es deixa evaporar l'alcohol i es retira del foc. 

En un motllo es posa la pera cuita amb el seu suc i es cobreix amb una capa de crumble. Es posa al forn precalentat durant uns 15 / 20 minuts (fins que la crosta esta daurada)

Se serveix tebi acompanyat d'una cullerada de gelat o de nata muntada ben freda 

I avui una cançó que no em puc treure del cap des de fa dies: Radio Song d'Esperanza Spalding (Radio Music Society, 2012)

Radio Song by Esperanza Spalding on Grooveshark

1 comentari: