6/05/2016

Quètxup casolà de Martin Berasategui


Aquest mes, i després de dos mesos al dic sec, torno a participar al repte de Cooking the Chef amb el cuiner basc Martin Berasategui. En aquest enllaç podeu veure les altres participacions. Hi han moltes receptes de Berasategui a la xarxa, sobretot pel seu pas pel programa de TV Robin Food amb el cuiner David de Jorge, però finalment he triat una recepta de quètxup casolà, que Berasategui va crear l'any 2004 i que va conservar el cuiner Rodrigo de la Calle, que s'havia format treballant amb ell.

El quètxup és una salsa de tomàquet condimentada amb sucre, vinagre i diverses espècies, de textura densa i homogènia i que s'ha popularitzat amb el fast food. Es una evolució del ketsiap xinès, salsa picant que acompanyava el peix i la carn però que no incorporava tomàquet. Els anglesos la van portar des de Malàisia el segle XVIII, encara que no va ser fins l'any 1876 que el nord-americà Henry J. Heinz, li donà la composició que coneixem, afegint el vinagre i espessint la seva textura. Si voleu mes detalls sobre la seva història i les seves variants, ho podeu llegir aquí

Necessitarem
100 ml d'oli d'oliva verge extra d'arbequina
1 kg de ceba tendra
1 kg de tomàquet pera
1 bitxo
350 gr de sucre morè
10 voltes de moli de pebre negre
4 gr de sal Maldon
80 ml de vinagre
1 cc de mostassa de Dijon

En primer lloc tallem la ceba tendra i els tomàquets en mirepoix (petits daus d'un cm). En una cassola amb tapadora, posem l'oli i la ceba a confitar durant 30 minuts, vigilant que no es torri sinó que quedi desmaiada. 

Quan ha passat la mitja hora, afegim els daus de tomàquet i el bitxo tallat a rodelles i ho deixem coure també a foc baix i ben tapat una mitja hora mes. Anem remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi. 

Un cop ja ha passat el temps, afegim el sucre morè, la sal, el pebre i el vinagre. Ho barregem bé i ho deixem confitar 60 minuts a foc ben baix i tapat.

Al final, afegim la mostassa i ho triturem tot molt fi. Berasategui diu que es faci amb Thermomix  a velocitat màxima 50-60º uns 5 minuts, però jo no en tinc i ho fe fet amb el minipimer. 

Ho envasem en ampolles de vidre que haurem bullit prèviament. Un cop estiguin plenes, les esterilitzem 10 minuts en una olla amb aigua, com fariem amb les melmelades. Un cop fredes i seques les podem etiquetar i ja estaran a punt per fer servir.

A la Banda Sonora, avui em ve de gust una cançó de Jónsi, el cantant de Sígur Ros: Hengilás (cadenat) que surt a la BSO de la sèrie The Family (2016)

22 comentaris:

  1. Laura, la vaig veure aquesta recepta!! Veig que recomanable, no??
    Ptns Bonica
    Marta

    ResponElimina
  2. Una recta que hay que guardar! pues es una de esas básicas que debemos conocer.
    Besos Laura, desde
    http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2016/05/mandalas.html
    y son comestibles!

    ResponElimina
  3. Llàstima del 'mal' nom que té, com dius, arrel del fast food, pero a mi em sembla una salsa com qualsevol altre i ben digne, això si, res a veure aquesta amb la comercial. Té molt bona pinta, alguna vegada he fet una recepta similar pero probaré amb aquesta del Martín!

    ResponElimina
  4. Las cosas caseras son las mejores, me apunto la receta.
    Un saludo.

    ResponElimina
  5. Pues sí. Adiós Heinz, Hola catsup Berasategui!
    A la libreta de recetas de inmmmmmediato!
    :)

    ResponElimina
  6. Una vez hice un ketchup express, de hecho hace poco que lo publiqué, y así pude ver las diferentes recetas del ketchup, algunas como la tuya con mostaza incorporada, tengo que hacer esa variación. Un beso!

    ResponElimina
  7. Esta receta la hago a la de 1, a la de 2, a la de...Gracias por compartir y nos vemos en el próximo reto! Besos!

    ResponElimina
  8. Hola! Jo he fet aquesta recepta semblant i la veritat surt molt bo. Del comercial que comentes també compro bastant ja que es el millor i no porta sucres, però quan no en tinc faig aquest. Petonets

    ResponElimina
  9. Una receta buenísima, a todos nos gusta y ademas te ha quedado genial.
    Bss

    ResponElimina
  10. Li tinc una mica de manía al quetxup industrial.... Aixi que me guardo la recepta a veure si consegueixo que m'agradi! Petons

    ResponElimina
  11. Me la vaig estar mirant...però al final vaig tirar cap al dolç.
    Recomanable, Laura?
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  12. Nosaltres només prenem el quetxup cassolà, o sigui que m'ho apunto :)
    Moltes mercès per participar.
    petons

    ResponElimina
  13. M'animaré a fer-la! Tinc dos a casa a qui els agrada molt el quètxup (tot i que no abusen).
    Petonets, Laura!
    Olga

    ResponElimina
  14. Casera muchisimo mejor, seguro que esta buenisima!
    Besos

    ResponElimina
  15. aquesta versió l'hauré de provar, els meus nens són adictes i molt millor que sigui casolà. gràcies té molt bona pinta!!

    ResponElimina
  16. M'ha encantat que fesis el quetxup. Jo nomès coneixia el que fa el Jamie Oliver i no savia que un chef d'aqui en fes. Te una pinta perfecta tant de color como d'espesor. Felicitats!
    Gràcies un cop mès per participar!

    ResponElimina
  17. ¡¡que bien esta receta ¡¡¡ nunca he hecho ketchup, así que me lo voy a tomar en serio y sigo tu receta.
    Bssss desde Almeria

    ResponElimina
  18. Un color muy bonito, hecha en casa que más le podemos pedir a la vida. Una receta de esas básicas que debes tener muy guardadita porque se ve muy rica.

    besos!

    ResponElimina
  19. Mira que te bina pinta i he vist moltes receptes de ketchup, pro....de veritad te el gust del de pot bo?....Curiosa la recepte.
    Petons

    ResponElimina
  20. T'ha quedat amb una textura fantástica per ser fet amb minipimer, m'encanta la pinta i segur que ha de estar molt bo.
    Apuntat. Petons

    ResponElimina