4/01/2015

Flaó eivissenc

Una de les activitats del Lactium 2015 va ser un Taller de pastissos de formatge que ens va impartir l'Angelina Garcia. Dels quatre pastissos que vam preparar em va cridar especialment l'atenció el flaó que es diferència d'altres pastissos de formatge per la seva frescor, proporcionada per la menta fresca.

La paraula "flaó" te un origen molt antic i es troba tan al català com a l'occità, compartint arrel amb el mot "flam". Ramon Llull el menciona en el Blanquerna (1283):  "li donà un flaó que menjàs en l'escola si li venia sabor de menjar".  Denomina a uns dolços antics que es fan a diversos punts dels Països Catalans, -especialment per Setmana Santa- com a Eivissa, Formentera i Menorca, la comarca del Maestrat i a la vil.la d'Olot

Tenen en comú una base feta amb farina i una farsa feta de formatge d'ovella o cabra esmicolat aromatitzat amb fulla fresca de menta, però els altres ingredients poden variar (llard, mistel.la, matafaluga...). 

Aquí mostraré la recepta del Flaó eivissenc que he preparat usant un magnífic farcell de llet d'ovella de la Formatgeria Valette, guanyadora del premi al millor formatge català del 2015. Com segur que no sempre podrem aconseguir un formatge tant bo, podem utilitzar qualsevol formatge fresc que ens agradi (mató, ricotta, fresc ovella o cabra, etc....)

Necessitarem

Per a fer la base

250gr de farina
100 ml d'oli
Anís en gra aixafat amb el corró
Un raig de vi blanc
Un raig d'Anís del Mono
Un polsim de canyella

Per a la farsa
2 ous
500 gr de formatge fresc ovella
Menta fresca picada
Pell de llimona ratllada
270 gr de sucre (pot ser normal o llustre)




Per a fer la base, pastem tots els ingredients i un cop ben lligats, els deixem reposar una mitja hora embolicat amb paper film. Un cop ha passat aquest temps, l'allisem amb el corró i folrem un motllo de quiche. Amb cura, anem acabant les vores i traiem la pasta sobrera passant-hi el corró pel damunt. 

Punxem la massa amb una forquilla i la coem a 180º durant uns 10 minuts.

Mentrestant, barregem en un bol el formatge esmicolat amb una forquilla, el sucre, la pell de llimona ratllada  i la menta picolada al gust i els ous batuts. Ho remenem be.

Un cop la base esta cuita, aboquem la farsa i ho coem uns 30 minuts a 180º. Un cop cuit,  el deixem refredar sobre una reixeta. El servim empolsinat amb sucre llustre i el guarnim amb unes fulletes de menta.


A la Banda sonora, una cançó que m'agrada perquè combina la delicades a i la contundència. Ironic d'Alanis Morrissette. La vida ho és un rato d'irònica, no?

3 comentaris:

  1. Has estat ràpida!! El volia fer aquests dies!! Oi que també es podia fer amb formatge tipus Burgos d'ovella?
    Llàstima que no arriba l'oloreta.... bon profit!

    ResponElimina
  2. M'arriba l'olor i el dolor del cremat del canell!

    ResponElimina
  3. No ho coneixia pero es veu molt bo :)
    petons

    ResponElimina