2/28/2013

Pa de motllo amb pipes, sèsam i rosella


Jo segueixo duro que duro amb el tema pa. Aquest cop he partit de la recepta del mestre Jordà de Pa de motllo amb ànet (p. 78 de la "bíblia" Panes Creativos) i m'he atrevit amb un pa bàsic, on la gràcia ve donada per la incorporació de llavors: pipes pelades, sèsam torrat i llavors de rosella.

Va sortir un pa molt gustós però força atapeit, al qual li faltava esponjositat pel meu gust. Els meus amics Caty, Amadeu i Lupe se'l van menjar disciplinadament i van dir que estava molt bó. El que han de fer els amics ! :) Però malgrat tot, el toc de les llavors li donava un sabor especial i segur que el tornaré a fer ben aviat

Doncs vinga !

250 gr de farina de força
80 gr de llet
60 gr d'aigua
50 gr de mantega pomada
15 gr de sucre (jo l'he posat moré)
15 gr de llevat fresc
5 gr de sal

Un grapat de pipes pelades.
Llavors de sèsam i de rosella

Es barregen i pasten suaument tots els ingredients, menys la mantega i el llevat i les pipes, que s'afegeixen al final quan la massa ja està igualada. 

Continuem el pastat, alternant pastats d'un minut i reposos de cinc. Quan n'hem fet tres ho deixem reposar 20 minuts

Desprès d'aquest temps
, fem una barra de la longitud del motllo i la posem a dins. Ho tapem amb un drap i ho posem en un lloc protegit de les corrents d'aire. Hem d'esperar que dobli el seu volum i que ocupi, aproximadament, 2/3 de l'alçada del motllo. 


Li fem uns talls en diagonal amb la ganiveta i ho empolsinem de llavors de sèsam i de rosella. Per facilitar que les llavors queden enganxades, podem humitejar la barra

Ho coem al forn ben calent (si cal hi posem glaçons al forn per a crear humitat) fins que el pa està daurat. 

En cop cuit el desmotllem i el deixem refredar sobre una reixeta

I a la Banda sonora, una de les peces més corals de Els Miserables, dedicada a tots aquells que van lluitar pel pa, la llibertat i la dignitat de l'home: One Day More

One Day More by Les Misérables Cast on Grooveshark

2/23/2013

Conill al cava esbravat

Gràcies a la meva amiga Ona, he recuperat una de les primeres receptes que vaig penjar al blog. Les fotos s'havien perdut i no havia pas música per acompanyar, pero la recepta segueix funcionant de perles.

Per un dissabte post-nevada, he pensat que seria un plat que vindria molt de gust. I de passada, he rentat la cara al post !



Aqui va el post original: 
Les restes del dinar de Nadal encara donen voltes per la cuina de casa. I queden dues ampolles mig buides de Juvé y Camps, Cinta Púrpura Reserva i Cava Almirall. Esbravades, però fan de mal tirar.

He recorregut als bons consells de la Mireia Carbó i del seu infalible "La cuina dona joc". D'allí he agafat la recepta del Conill a la sidra i l'he adaptat per utilitzar les mitges ampolles de cava i quatre cosetes que tenia a la nevera. I aqui tenim la recepta de conill al cava esbravat, que està per a sucar-hi pa.


Ingredients:
1 conill a trossos (també es pot fer amb pollastre)
3 cebes
2 grans d'all
1/2 poma
1 culleradeta de mantega
oli, sal i pebre
mitjà ampolla de cava (pot estar esbravat)


Es passa el conill per la paella amb l'oli i una cullerada de mantega fins que està torrat i es retira.
En el mateix oli i a foc baix es cou la ceba tallada a llunes, els alls sencers i aixafats i la poma pelada i tallada a daus. 


Quan esta ben desmaiat, s'afegeix el conill i es cobreix amb el cava esbravat. Es deixa coure a foc lent durant mitja hora, fins que l'alcohol s'hagi evaporat.


Se serveix sobre un llit de ceba i poma cuita. Esta boníssim !!!

I ja que la recepta no tenia música, no m'he pogut resistir a utilitzar com a Banda sonora Saeglópur dels islandesos Sigur Rós. (Takk, 2005)

Saeglopur by Sigur Rós on Grooveshark

2/19/2013

Mousse de xocolata blanca i mascapone


En el taller del Caprabo, on vaig coincidir amb la vella guàrdia de mestres de Sagrada Familia:), la Mireia ens va ensenyar un postre boníssim: una mousse de xocolata blanca i mascarpone amb maduixes al pebre

Però com que tenia un mango fantàstic, regal de La fabrica de cemento, he pensat que l'acidesa del mango lligaria d'allò més bé amb la dolçor de la mousse. I he posat fil a l'agulla. 

Necessitem
180 gr de xocolata blanca (una presa de xocolata Nestlè postres blanc)
100 gr de mascarpone
150 gr de nata líquida (35% de matèria grassa)
1 clara d'ou

Posem a fondre la xocolata o bé al bany maria o al micrones. En aquest cas, hem de vigilar que no es cremi amb tandes de 30 segons i anar remenant entre tanda i tanda fins que quedi ben desfet. Deixem que s'atemperi una miqueta i es barreja amb el mascarpone que haurem deixat a temperatura ambient. (si hi ha massa diferència de temperatura, es tallarà la barreja).


A banda semi muntem la nata amb les varetes (si es munta massa, la mousse quedarà massa compacta) i la clara d'ou que també haurem tingut a temperatura ambient.

Ho barregem amb el mascarpone i la xocolata amb una espàtula de silicona amb moviments suaus. Ho posem en copes individuals i ho deixem a la nevera fins a l'hora de servir. 

Podem acompanyar-la amb dauets de mango, maduixes o qualsevol altra fruita una mica àcida

I per la banda sonora una canço dolça i àcida alhora: Kiss en la versió del Tigre de Gal·les (Tom Jones). Wow!

Kiss by Tom Jones on Grooveshark

2/17/2013

Tagine de pollastre amb olives

La tagine és una cassola de fang amb una tapadora cònica que serveix per a preparar guisats a l'àrea del Magrib.  La gràcia d'aquest estri és que la tapadora permet la condensació del vapor i la cocció a baixa temperatura. Per extensió, aquesta mena de guisats tambés'anomenen tajine i acostumen a portar carn de bé o pollastre amb verdures i espècies.

En el llibre Flesh Flavors from Israel, trobem una recepta de tajine de pollastre amb olives que no he resistit la temptació de provar. Però com que no disposava d'una tagine de fang (la meva no va sobreviure la mudança) ho he fet amb una cassola fonda de ferro colat amb tapadora. I ha funcionat la mar de bé !

Un pollastre tallat a octaus
1 got d'olives, partides i dessossades (picual, manzanilla, etc...)
1/2 culleradeta de cúrcuma
4 cullerades d'oli d'oliva
6 grans d'all laminat
1 bitxeta
1 llimona pelada, sense llavors i tallada a bocins
1/4 de culleradeta de sal
1/4 de culleradeta de pebre
2 fulles de llorer
4 cullerades de coriandre fresc o dues en pols

Blanquegem les olives en aigua bullint amb 1/4 de culleradeta de cúrcuma uns 2 o 3 minuts. Les escorrem i les reservem

Escalfem l'oli en una cassola de ferro fonda i daurem el pollastre per totes bandes. Afegim l'all i la bitxeta i ho deixem coure fins que estiguin daurats. 

Afegim la llimona, la sal, el pebre, les fulles de llorer i la resta de cúrcuma, ho barregem be i ho saltegem fins que faci bona olor.


Afegim un got d'aigua a la cassola i esperem que bulli. Ho tapem i ho posem al forn prèviament encès a 180º, uns 40 minuts fins que el pollastre estigui ben cuit.

Es pot servir acompanyat de cuscús o arròs. I esta boníssim !

I a la Banda sonora, la Dansa del Vent, interpretada per Jordi Savall i Hesperión XXI a Orient-Occident 1200-1700 (2006)

2/11/2013

Vichyssoise

Aquesta és una d'aquelles sopes que es poden menjar tant calentona a l'hivern com freda a l'estiu. Vaja, el que popularment anomenem Vichysuà.

Bàsicament és una crema de porro i patata, diluida amb caldo de pollastre. El seu origen és francès, encara que sembla que va ser Louis Diat, Chef del Ritz Carlton Hotel, que la va introduir a Nordamèrica
When Louis Diat was a boy in France one of his favorite soups was the leek and potato soup with a chicken stock base. In summer when the children wanted something cool, the ingenious Madam Diat merely added cold, creamy milk to their favorite potage. Twenty years later when the Ritz Carlton opened a roof garden and the great chef, Monsieur Diat, started searching his brain for hot-weather cooking ideas, his mother's soup came to mind.   He worked out the formula, then cast about for a name - some reminder of home. The little town he came from was almost unknown, but close by was Vichy, the famous watering place, so he called the soup vichyssoise glace
Clementine Paddleford. Los Angeles Times, 7 July 1946.
Jo he pres com a base la que proposa Karlos Arguiñano en aquest video

Necessitarem: 
Una nou de mantega
Un rajolí d'oli
Un manat de porros
Un parell de cebes tendres
2 patates
Caldo de pollastre
1 pot de nata líquida

Per guarnir: julivert, cerfull o cibulet picat

Tallem el blanc dels porros i la ceba tendra en juliana
A foc baix, sofregim el porro i la ceba tendra amb la mantega i el rajolí  d'oli, sense deixar que agafi color. Un cop ja estan desmaiats, afegim la patata escapçada a bocins i ho deixem també una estoneta.

Despres ho cobrim amb caldo de pollastre i ho deixem coure un quart d'hora. Ho passem pel minipímer i afegim nata liquida i mes caldo fins assolir el punt d'espessor desitjat

A l'estiu se serveix freda. Pero amb el fred que fa, calentona ve molt de gust. 

A la Banda Sonora, una canço del grup suec Mando Diao: Gråbergssång (Infruset, 2011), album que musica poemes de Gustaf Fröding (1860-1911)

Gråbergssång by Mando Diao on Grooveshark

2/05/2013

Coca de llimona amb gust de llimona

Pensareu que és un títol una mica extrany, no? Les coques de llimona tenen gust de llimona. Pero moltes vegades nomès és un lleuger aroma que evoca el cítric original. En canvi, aquesta recepta que proposo si que te gust de llimona. I per això, o agrada molt o no agrada gens.

A la xarxa, hi ha moltes receptes de cocs de llimona. Molts d'elles sòn variants de la coca de iougurt, en la qual s'utilitza un iogurt amb gust de llimona  i una mica de pell ratllada, com el meravellòs Bizcocho rápido de limón de la Su de Webos Fritos. Una altra variant entronca amb la cuina tradicional valenciana utilitzant gasoses i coent la coca en una llauna (d'aqui el nom) com la Coca llanda de llimona.

Però desprès de molt buscar, n'he trobat una que m'ha robat el cor perque utilitza TOTA la llimona. I amb llimones del jardi de la Torre, 100% naturals i amb una pell boníssima i sense cap producte químic, val la pena. 

Necessitarem:
1 llimona sense tractament químic 
200 gr de sucre
3 ous
70 gr d'oli (de girasol o oliva)
175 gr de farina
1 sobre de llevat Royal

Netejem la pell i  tallem a vuitens la llimona. Ho triturem tot amb el robot de cuina fins que quedi una pasta. Ho reservem. 
Batem els ous i el sucre fins que blanquegin. Si volem fer un pastís mes esponjos , separem els rovells i les clares i aquestes les batem a punt de neu i les afegim al final de la barreja.
Emulsionem la massa abocant l'oli mica a mica fins que es vagi incorporant. Despres hi barregem el triturat de llimona, la farina i el llevat.

Ho barregem ben be fins que tot agafi consistència. Ho deixem reposar uns 10 minuts

Escalfem el forn a 180º. Quan ja està calent, introduim el pastís en un motllo que haurem preparat com sempre (mantega i farina en pols) . Ho coem fins que, al punxar, surti l'agulla neta. 

Ho servim empolsinat de sucre glas

I de Banda Sonora, una versió del Calling You cantada per Caecilie Norby (My Corner Of The Sky, 1996)

2/02/2013

Pa de maduixa i xocolata blanca

Aquest cap de setmana tocava repte del #ComandoPanarra: un pa de maduixa i xocolata blanca del llibre Panes Creativos del Daniel Jordà. Encara que a la recepta original el resultat eren una mena de panets rodons, jo he optat per utilitzar el motllo de pa d'IKEA que va la mar de bé per aquests menesters.

El resultat és una mena de brioix dolcet molt i molt bo, molt adeqüat per esmorzars i berenars. Encara soc molt aprenenta amb aquest món de les masses llevades, però mica a mica la farina i jo ens anem entenent i comencen a sortir coses interessants.

Per a fer aquest pa, necessitarem: 

500 gr de farina de força
35 gr de sucre
10 gr de sal
30 gr de llevat fresc de forner
100 gr de mantega
2 ous mitjans
150 gr d'aigua

200 gr de xocolata blanca (la pastilla de Nestlè fa 180 gr)
100 de maduixes deshidratades


En primer lloc, barregem tots els ingredients menys la mantega, la xocolata i les maduixes, tallades a bocins, que afegirem quan la massa ja estigui lligada. 

Ho deixarem reposar uns 45 minuts

 Tensarem, plegarem i farem boles de la massa. En el meu cas jo l'he deixat en una sola peça. Ho posarem dins del motllo, untat amb mantega i ho deixarem llevar tapat amb un drap de coto o fil fins que dobli el seu volum (en el meu cas han estat un parell d'hores, però depen de la temperatura)

Encendrem el forn a temperatura màxima. Un cop calent, posarem a coure el pa a 200º amb calor de dalt i de baix uns 30 minuts (fins que estigui torradet i l'agulla de fer mitja surti neta)

El deixem refredar sobre una reixeta.


I per la Banda Sonora, una versio del If You Need Somebody, de l'Sting interpretada per la Silje Nergaard: 

 If You Love Somebody by Silje Nergaard on Grooveshark