2/09/2012

Hosomaki i Uramaki

...o dit de manera més planera, sushi amb alga per fora i sushi amb arrós per fora. Avui al taller de cuina japonesa hem fet un dels plats estrella de la gastronomia nipona: els sushi o maki (no és ben be el mateix: tots els maki porten sushi, però no tot els sushi es presenten com a maki)

La nostra profe, la Mihoko, ens ha explicat algunes coses molt bàsiques que intentaré reproduir. En primer lloc, cal fer arros a la japonesa, que és la base de qualsevol maki.  Agafarem dues tasses d'arros rodó (si no en tenim japonès, es pot fer servir arros bomba)

Netejarem bé l'arros amb aigua corrent freda. Es va netejant dins d'un bol fins aconseguir que l'aigua surti clara i transparent (unes 4 o 5 aigues)
Un cop net, s'escorre i es deixa assecar uns 5 minuts en un colador. Es posa a coure amb la mateixa quantitat d'arròs que d'aigua (una mica mes d'aigua, de fet) i es tapa.
Al principi es posa a foc fort fins que arriba al punt d'ebullició. Despres es posa a foc mig durant 6 o 7 minuts i despres es posa el foc a mínim durant 6-7 minuts mes. Un cop cuit es retira l'olla del foc i es deixa reposar uns 15 o 20 minuts amb la tapadora posada

Vinagreta per l'arrós: en un bol es barregen 
3 cullerades de sucre
1,5 culleradetes de sal
4,5 culleradetes de vinagre d'arrós

S'afegeix la vinagreta a l'arros cuit i es barreja amb una espàtula. Es deixa refredar escampant-lo en una superfície. 

Dashimashi tamago (truita japonesa)

4 ous
50 ml d'aigua
1 culleradeta de Dashi en pols
1 cullerada de sucre 
1 cullerada sopera de sake
1/3 de culleradeta de sal
1/2 culleradeta de salsa de soja

Es barregen els ingredients i es va fent una truita a la francesa per capes. Es va enrollant amb l'ajuda de palillos. Es va repetint el proces diverses vegades. Un cop feta, s'enrotlla amb l'esterilla, se li dona forma i es talla a tires


Hosomaki

Tonyina crua
Salmó cru
Cogombre

Es parteix la làmina de l'alga Nori en dos trossos (la part brillant va a fora). Es posa arros escampat per dintre i es farceix amb un sol ingredient. 
 
S'enrotlla amb l'ajuda de l'esterilla. Es talla el 
cilindre en sis parts (meitat i cada part en tres) . S'acompanya amb wasabi i salsa de soja  
 Uramaki
 
Espinac cuit
Dashimashi tamago
Advocat
Surimi
Sèsam torrat

Es cobreix la esterilla amb film transparent. Es posa mitjà làmina d'alga Nori i es cobreix completament amb arros. Se li dona la volta de manera que sigui l'arros el que estigui en contacte amb el paper film. 

Es farceix amb diversos ingredients tallats a tiretes i s'enrotlla. S'arrebossa amb el sèsam

En aquest reportatge de Mundo recetas s'explica el procés pas a pasUna de les coses que m'agraden del menjar japonès és com juguen amb les formes i els colors: Something Beautiful de Trombone Shorty amb Lenny Kravitz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada