Ho reconec: tinc debilitat per la tarta Tatin. I més si l'acompanyo amb nata fresca acabada de muntar. Diu la tradició que aquest pastís va ser el resultat d'un error de l'Stéphanie Tatin que amb la seva germana Caroline, regentava l'Hotel Tatin a la localitat francesa de Lamotte-Beuvron. L'any 1889, mentre preparaven una tarta de poma tradicional, a l'Stéphanie se li van coure massa les pomes i per aprofitar-les, van posar la pasta per sobre i un cop cuita, li van donar la volta. La tarta Tatin havia nascut !
Sigui veritat o ficció, el que ningú nega és que la "Tatin" és un clàssic culinari imprescindible que tant en la seva versió original com en les múltiples variants existents (com la Tatin de pera del blog L'Hort del Sol , la Tatin de figues de la Gemma de La Cuina de casa o la sorprenent Tatin de poma i camembert de les Cuinetes/El raconet de la cuina )
No obstant, un clàssic és un clàssic i el que em venia de gust era revisitar la recepta tradiciónal. Segons el Chef André Bonnaure, per fer una Tatin de poma ens cal:
1 kg de pomes Reinetes o Golden
50 gr. de mantega
200 gr. de sucre
1 pessic de vainilla en pols (opcional)
Per a la pasta brisa
200 gr de farina
1 cullerada de sucre
1/2 got d'aigua (o llet)
100 gr de mantega
1 pessic de sal
Preparació
De la pasta brisa
Es barreja la farina amb el sucre
S'afegeix la mantega fet a bocins i amb la punta dels dits s'esmicola tot plegat fins que sembli serradures
S'aboca l'aigua salada damunt les engrunes i s'arrodoneix la pasta suaument
Es deixa reposar un parell d'hores en un lloc fresc
Del farcit
En una paella es posa el sucre, la mantega i dues cullerades d'aigua fins que es caramelitza i agafa un color daurat.
S'afegeixen les pomes pelades, tallades a quarts i sense cor , la vainilla en pols i es deixen coure durant uns 15 minuts al foc. Es deixen refredar
En un motllo (o en la mateixa paella si pot anar al forn) es coloquen les pomes encavalcades
Es cobreix la massa amb la pasta brisa (uns 3 cm més gran que el diàmetre del motllo) i es punxa per evitar que pugi.
Es cou a 180ª durant uns 30 minuts. (amb el forn precalentat a 200º)
Se serveix tèbia acompanyada d'una bola de gelat de vainilla, crema de llet o nata muntada.
Wow !!!
[Si en voleu saber més no us perdeu la visita al web dels Amics de la tarta Tatin]
I no puc posar una altra canço per aquesta tarta per a que tinc tanta debilitat que In Your Eyes de Peter Gabriel (Live Blood, 2012)
La tatin és un dels meus pastissos preferits... I la llegenda que hi ha al seu darrera és molt divertida, oi? Una mica tebi acompanyat d'una bola de gelat de vainilla és com m'agrada més.
ResponEliminaFelicitats pel blog, està quedant molt xulo!
Per molts i molts anys!!!!! 2 anys, ja son un temps de dedicació i amor per la cuina!
ResponEliminaFelicitats i seguim per aquí!
Jo tambè, fan de la tatin!!!!!!
Felicitats pels dos anys, guapa. I ara a sumar-ne més!
ResponElimina