1/24/2016

Sopa d’alls tendres i gambes

Quan aquest mes, la Marga Legorburu em va dir que l'aliment que faríem en la nostra col.laboració sobre Cuina i salut seria l'all, vaig tenir clar que jo proposaria una senzilla sopa. I si voleu veure les altres col.laboracions, la Marga ens explica una pila de coses sobre alls al seu post Quien se pica, ajos come il.lustrat amb fotos de la Sílvia Zsolt, la Paloma ens fa un post molt interesant sobre Maridaje imposible i l'Anna Genís ens proposa dues receptes: Vaset amb pure de pèsols i gambes a l'all cremat  i Gambes de Vilanova a l'all cremat

La sopa d'all és un plat ben tradicional i humil, típic en zones rurals i que bàsicament té tres ingredients: alls, pa dur i aigua. A partir d'aquesta recepta bàsica s'han fet moltes versions, com las de Karlos Arguiñano o la tradicional que ens porta El invitado de invierno. Jo m'he decantat per una senzilla versió de la Carme Ruscalleda feta amb alls tendres i acompanyada d'unes cues de gamba.

Necessitarem (per a 2 persones)
1 manat d’alls tendres

8 cues de gamba pelades

60 gr de pa torrat
700 ml d’aigua
40 gr d'oli d’oliva
Sal i pebre blanc.

Sofregim les cues de gamba en una cassola amb una mica d'oli. Quan ja estar dauradetes, les retirem i les guardem. 

Aprofitant l'oli que ha agafat gustet de gamba coem els alls pelats i a bocinets. Han de quedar ben cuits pero vigilar que no es torrin massa. Un cop son cuits, afegim el pa torrat a bocins, l'aigua i ho salpebrem al nostre gust. Ho deixem coure uns 10 minuts. 

Un cop ha passat aquest temps, ho retirem del foc i ho passem pel minipimer de manera que quedara una crema espesseta. Posem les gambes cuites al fons del plat i aboquem la crema calenta per sobre. I ja està: ben fàcil i reconfortant a l'hivern.

A la Banda sonora una peça molt especial: Angie, tocada pel guitarrista escocès Bert Jansch, fundador dels Pentangle. Aquesta peça es del seu primer disc i va ser gravada l'any 1965.
La sopa amb ametlles, all i julivert de Carme Ruscalleda - See more at: http://www.gastronosfera.com/ca/receptes/de-cullera/la-sopa-amb-ametlles-all-i-julivert-de-carme-ruscalleda#sthash.ztKbCi7q.dpu

1 comentari:

  1. Quina sopa més bona Laura!! A aquesta época, tot i que la fred es resisteix una mica aquesta any, les sopes sempre venen de gust i l'all... a casa ens agrada moltíssim: el col.loquem a tot arreu! Però encara no n'he fet mai sopa... ho haurem de provar! I amb les gambes ho trobo una combinació 10!
    Petons bonica.

    ResponElimina