10/26/2015

Nyoquis de moniato


Quan ens vam plantejar amb la Margarita Legórburu quin ingredient  treballàvem aquest mes d'octubre i vam acordar el moniato, desseguida vaig pensar a fer uns nyoquis amb moniato enlloc dels tradicionals de patata. Vaig buscar informació i vaig trobar una versió feta per Els Fogons de la Bordeta i una altra a la pàgina  d'Epicurious, que em va donar pistes sobre possibles salses. Ara bé, vaig fer la meva versió del assumpte i els he versionat substituint la ricotta pel nostre mató  i acompanyar-los amb una salsa de mantega i sàlvia

Vaig descobrir també que a Argentina hi ha el costum de menjar nyoquis el dia 29 de cada mes i posar un bitllet sota el plat, per conjurar prosperitat el mes següent. Sigui quin sigui l'origen de la tradició, els nyoquis son uns aliments barats i ben gustosos, ben apropiats per a economies precàries. 

I com cada mes, això és un treball d'equip. Podeu llegir sobre els moniatos en la entrada de la Marga ¿Te has quedado de pasta de boniato? i també descobrir quins vins son els què millor lliguen amb els moniatos en el post de la Paloma, Maridajes de Otoño, veure les magnifiques fotos de la Sílvia Zsolt i consultar les super receptes de l'Anna Genís.


Necessitem
1 kg de moniato vermell
250 gr de farina (més la que necessitem pel amassat)
250 gr de mató
1/2 culleradeta de canyella
sal i pebre

Per la salsa
250 gr de mantega
3 gr de fulla de sàlvia

En primer lloc, coem els moniatos al forn , punxats i embolicats amb paper d'alumini. Un cop estan ben cuits (el temps depèn de la mida del moniato), els deixem refredar, els hi traiem la polpa amb una cullera  i la posem en un bol.

Aixafem la polpa amb una forquilla fins fer-ne un puré ben homogeni. Hi afegim el mató i, la canyella , la sal i el pebre i ho barregem ben barrejat. Finalment hi anem afegint farina i ho anem pastant fins que vagi absorbint la humitat del mató i del moniato i quedi una pasta flexible però compacta. Per a aconseguir-ho, haurem d'anar empolsinant el marbre de la cuina amb farina per evitar que la massa s'enganxi mentre la pastem. 

 Dividirem la massa en 6 parts i en farem boles. Les deixarem reposar uns 15 minuts i llavors en farem "xurros" d'uns dos cm d'ample. Els anirem tallant a porcions d'aproximadament 1,5 cm i els hi acabarem de donar forma amb la forquilla. Per a poder-los manipular, si estan massa tous els tornarem a deixar a la nevera que es refredin.

Posarem una olla al foc amb aigua i sal. Quan arrenqui el bull, hi tirarem els nyoquis i quan ja surin i pugin a la superficie voldrà dir que ja estan cuits. Els escorrerem amb un colador i els servirem desseguida amb la salsa. Si hem d'esperar, els hi posarem un rajolí d'oli per evitar que s'enganxin l'un amb l'altre.

Per acompanyar, jo he triat una salsa de mantega torrada i sàlvia, que farem de la manera següent. Escalfarem la mantega en un pot a foc mitja, fins que comenci a agafar un to ben daurat. Quan ja estigui en aquest punt, apagarem el foc i hi posarem les fulles de sàlvia triturades per que s'infusionin, i amanirem la salsa amb sal i pebre. Quan han passat cinc minuts, colarem les fulles (si es que ens molesten al tacte: si no, les podem deixar) i abocarem la salsa ben calenta sobre els nyoquis (si cal, l'escalfarem de nou sense que torni a bullir) 

Se serveix immediatament. Podem guarnir el plat amb fulles de sàlvia.

A la Banda sonora d'avui, una cançó preciosa de Tom Waits: Martha (Closing Time, 1973). There was no tomorrows, we packed away our sorrows / And we saved them for a rainy day

    2 comentaris:

    1. Ooooh ja faig salivera només de pensar-hi: Quina pinta. Moltes gràcies Laura i a totes les que heu col.laborat per fer aquest article i les bones idees que doneu sempre. Felicitats per la feina!

      ResponElimina
    2. Boníssims! Un dia també en vaig fer, queden més millors que els de patata i tot!

      ResponElimina