Aquesta l'he trobat a la revista Sabor núm. 331 editada per Caprabo i m'ha sorprès la combinació de llegum i fruit sec que proposa. A la recepta original porta també carxofa, però encara no és temporada i no n'he posat. Com sempre indico les quantitats domèstiques i les que faig per repartir a l'Estació del Nord.
Necessitarem
per a 4 racions | per a 20 racions | |
Mongeta blanca | 300 gr | 1,5 kg |
Cebes | 1 | 5 |
Carbassa | 150 gr | 750 gr |
Pastanaga | 1 | 5 |
Tomàquet | 1 | 5 |
Porros | 2 | 10 |
Carxofa | 3 | 15 |
Nous | 40 gr | 200 gr |
All | 1 gra | 5 grans |
Comí mòlt | 1 culleradeta | 5 culleradetes |
Pebre vermell | 1 culleradeta | 5 culleradetes |
Pebre negre mòlt | 1 pessic | 1/2 culleradeta |
Oli i sal | segons calgui | segons calgui |
La nit anterior, posem en remull les mongetes amb aigua abundant.
L'endemà, netegem i pelem les hortalisses. Tallem la carbassa i el tomàquet a daus, els porros i les pastanagues a rodanxes i la ceba picadeta. Si poséssim carxofa, la tallaríem a vuitens. Picarem també les nous i els alls
En una cassola amb una mica d'oli, sofregirem la caba i el porro i els deixarem coure uns 10 minuts. Afegim el tomàquet i el deixem reduir uns 10 minuts mes. Finalment hi posem la resta d'hortalisses (carbassa, pastanaga i carxofa) i ho deixem sofregir uns tres minuts mes.
En una olla, posem les mongetes escorregudes , les cobrim d'aigua i les fem coure a foc suau, sense que arrenqui el bull. Quan ja portin tres minuts hi afegim el sofregit (ceba, porro, tomàquet, pastanaga, carbassa i carxofa) , les nous , l'all, les espècies (el comi i els pebres) i la sal.
Ho deixem coure uns 60 minuts (fins que les mongetes estiguin tendres) i ja estarà a punt de menjar.
A la Banda Sonora, avui sona November de Max Richter (Memoryhouse, 2012), compositor que jo vaig descobrir a la colpidora pelicula Waltz with Bashir (2008).
Recepta apuntada!!! Sorprenent la combinació de carabassa i nous!
ResponEliminaPetonets, Laura!
Olga