Des de fa uns mesos col.laboro amb l'Associació Casa Solidària , grup de voluntaris que 4 nits a la setmana cuinem i repartim menjar a l'Estació del Nord de Barcelona. Cada nit es reparteixen una mitjana de 190 sopars compostos per un entrepà, un tupí calent (o "puchero") , un suc, un iogurt, una pasta dolça, fruita i pa.
Cada voluntari col.labora com pot. Uns fan entrepans, altres recullen excedents de forns i pastisseries, uns altres se n'ocupen dels iogurts, altres recullen a casas de gent que cuina i no ho pot portar, altres reparteixen.....Alguns hi van un cop al mes o puntualment. Altres cada setmana. Pero entre tots aconseguim aportar un petit gra de sorra per combatre aquesta pobresa oculta que s'amaga a la Barcelona hispter i guai.
Jo, com a bona cuinetes, estic a la brigada dels tupíns. Cada setmana preparo entre 20 i 30 racions de menjar calent, procurant que sigui apetitós a mes de nutritiu. També procurem que el menjar sigui principalment vegetarià, per que tothom el pugui menjar independentment de les seves necessitats o creences. I avui porto una recepta que va agradar força i que segur que repetiré altres vegades. També es pot fer a casa i per això poso també les proporcions "doméstiques".
Necessitarem
per a 4 racions | per a 20 racions | |
Patata vermella | 400 gr | 2 kg |
Llenties | 400 gr | 2 kg |
Grans d'all | 1 | 5 |
Pastanaga | 200 gr | 1 kg |
Cebes | 1 | 5 |
Curry | 2 culleradetes | 10 culleradetes |
Llorer | 1 fulla | 5 fulles |
Oli i sal | segons calgui | segons calgui |
El dia abans, posem les llenties en remull cobertes d'aigua. Jo les he triat grans, les que anomenen salmantines pero es poden també fer amb pardines que son petitones.
L'endemà, escorrerem i rentarem es llenties. A banda pelarem les pastanagues i les tallarem a rodelles i pelarem i tallarem els alls i les cebes a llunes.En una cassola alta sofregirem amb oli generós, primer l'all i a la que agafi una mica de color, les cebes i les pastanagues. Ho anem remenant fins qua comenci a agafar color. Llavors hi afegim el curry (que pot ser dolç o picant: va a gustos, pero jo he posat el suau) i ho remenem tot junt fins que agafi color.
A continuació, pelem les patates pelades i esberlades (vol dir trencades a trossos amb un cop sec enlloc de tallades. Aixi facilita que surti el midó i s'impregni mes del suc) . Les afegim a l'olla, i ho acabem de remenar tot plegat
Finalment afegim les llenties i el llorer i ho cobrim amb aigua freda que tapi un parell de dits les verdures. Hi afegim la sal que calgui i ho deixem coure a foc mig aproximadament una horeta.
El curry li dona un toc ben especial a aquest plat de cullera que ve molt de gust ara que comença la tardor.
I a la Banda Sonora, avui us porto un descobriment musical que he fet darrerament. La cantant britànica Imogen Heap i el seu Hide and Seek, una cançó a capella delicada i conmovedora.
Primer de tot expresar-te la meva admiració per la tasca. Sé que diràs que no es res, però jo pensó que es molt. Entre 20 i 30 racions de menjar a la semana, em semblen una entrega molt poderosa de temps i diners. Moltes, moltes felicitats!!!!!
ResponEliminaEn segon lloc, les llenties son sempre molt agraïdas i bones... i aquestes tenen molt bona pinta.
Petons!
Un aplaudiment per la feina solidària que fas!
ResponEliminaI després... em pots explicar com t'ho fas per ser tan incombustible i poder arribar a tot arreu???
PTNTS
Dolça
Fantàstic, el plat i la tasca que fas! Felicitats!
ResponEliminaNyam, nyam!! El meu llegum preferit, i acompanyat per una de les espècies que més m'agrada!! Això té una pintassa, Laura!!! Petons
ResponEliminaUn èxit aquest plat, aqui i al Senegal.
ResponEliminaAhir hi vaig afegir, a última hora, tomàquets dessecats. A tenir en compte!!
Gràcies Laura!