9/23/2015

Patates i llenties amb curry




Des de fa uns mesos col.laboro amb l'Associació Casa Solidària , grup de voluntaris que 4 nits a la setmana cuinem i repartim menjar a l'Estació del Nord de Barcelona. Cada nit es reparteixen una mitjana de 190 sopars compostos per un entrepà, un tupí calent (o "puchero") , un suc, un iogurt, una pasta dolça, fruita i pa.

Cada voluntari col.labora com pot. Uns fan entrepans, altres recullen excedents de forns i pastisseries, uns altres se n'ocupen dels iogurts, altres recullen a casas de gent que cuina i no ho pot portar, altres reparteixen.....Alguns hi van un cop al mes o puntualment. Altres cada setmana. Pero entre tots aconseguim aportar un petit gra de sorra per combatre aquesta pobresa oculta que s'amaga a la Barcelona hispter i guai.

Jo, com a bona cuinetes, estic a la brigada dels tupíns. Cada setmana preparo entre 20 i 30 racions de menjar calent, procurant que sigui apetitós a mes de nutritiu. També procurem que el menjar sigui principalment vegetarià, per que tothom el pugui menjar independentment de les seves necessitats o creences. I avui porto una recepta que va agradar força i que segur que repetiré altres vegades. També es pot fer a casa i per això poso també les proporcions "doméstiques". 

Necessitarem 

per a 4 racionsper a 20 racions
Patata vermella400 gr 2 kg
Llenties400 gr2 kg
Grans d'all15
Pastanaga200 gr1 kg
Cebes1 5
Curry2 culleradetes10 culleradetes
Llorer1 fulla5 fulles
Oli i salsegons calguisegons calgui

El dia abans, posem les llenties en remull cobertes d'aigua. Jo les he triat grans, les que anomenen salmantines pero es poden també fer amb pardines que son petitones.

L'endemà, escorrerem i rentarem es llenties. A banda pelarem les pastanagues i les tallarem a rodelles i pelarem i tallarem els alls i les cebes a llunes.En una cassola alta sofregirem amb oli generós, primer l'all i a la que agafi una mica de color, les cebes i les pastanagues. Ho anem remenant fins qua comenci a agafar color. Llavors hi afegim el curry (que pot ser dolç o picant: va a gustos, pero jo he posat el suau) i ho remenem tot junt fins que agafi color. 

A continuació, pelem les patates pelades i esberlades (vol dir trencades a trossos amb un cop sec enlloc de tallades. Aixi facilita que surti el midó i s'impregni mes del suc) . Les afegim a l'olla, i ho acabem de remenar tot plegat

Finalment afegim les llenties i el llorer i ho cobrim amb aigua freda que tapi un parell de dits les verdures. Hi afegim la sal que calgui i ho deixem coure a foc mig aproximadament una horeta.

El curry li dona un toc ben especial a aquest plat de cullera que ve molt de gust ara que comença la tardor. 
I a la Banda Sonora, avui us porto un descobriment musical que he fet darrerament. La cantant britànica Imogen Heap i el seu Hide and Seek, una cançó  a capella delicada i conmovedora.

5 comentaris:

  1. Primer de tot expresar-te la meva admiració per la tasca. Sé que diràs que no es res, però jo pensó que es molt. Entre 20 i 30 racions de menjar a la semana, em semblen una entrega molt poderosa de temps i diners. Moltes, moltes felicitats!!!!!
    En segon lloc, les llenties son sempre molt agraïdas i bones... i aquestes tenen molt bona pinta.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Un aplaudiment per la feina solidària que fas!
    I després... em pots explicar com t'ho fas per ser tan incombustible i poder arribar a tot arreu???
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Fantàstic, el plat i la tasca que fas! Felicitats!

    ResponElimina
  4. Nyam, nyam!! El meu llegum preferit, i acompanyat per una de les espècies que més m'agrada!! Això té una pintassa, Laura!!! Petons

    ResponElimina
  5. Un èxit aquest plat, aqui i al Senegal.
    Ahir hi vaig afegir, a última hora, tomàquets dessecats. A tenir en compte!!
    Gràcies Laura!

    ResponElimina