3/11/2013

Tortada de Banyoles

Cada diumenge, desprès de l'àpat familiar, la mare de la Maite treu una Tortada per acompanyar el café. La tortada, feta en un motllo de corona amb arestes es un postre típic de Banyoles que va ser creat per la Pastissera Boadella fa mes de cent-cinquanta anys. La tria del motllo no és fortuita: el motllo de tortada marca un senyal d'identitat i com que no el trobava de la mida adequada a Barcelona, la Maite me l'ha baixat de Banyoles

La tortada autèntica és una coca feta nomès amb farina d'ametlla, sucre i ous en la qual l'ordre d'incorporació dels ingredients és fonamental. Hi han diverses versions a la xarxa on s'afegeix una mica de farina blanca i llevat, com la Tortada de La cuina de l'estany o al blog Què hi ha de postres?. Jo he seguit la recepta familiar que gentilment ha compartit amb mi la Maite i ha sortit ben bona.

Per una tortada petitona necessitarem:
4 ous 
6 cullerades de sucre
150 gr de farina d'ametlla
2 cullerades de farina blanca
1 cullerada d'oli de girasol
Ratlladura de pell de llimona
Un sobre Royal
Sucre llustre o llet condensada

Es baten primer força estona els ous sencers i el sucre fins que doblin el seu volum. LLavors afegim la farina d'ametlla en dues o tres vegades, incorporant-la a la massa amb la llengua pastissera. Finalment afegim la cullerada d'oli, les de farina blanca tamissada (passada per un colador per a que estigui ben fina) i el llevat. 

Es cou al forn mitjà (180º) fins que hagi pujar i estigui daurada. Ho desmotllem quan s'hagi refredat i empolsinem amb sucre llustre. Una alternativa es guarnir-la amb cordonets de llet condensada, però és una opció per als molt llaminers.

I com a Banda Sonora, torno de nou amb els Sigur Ros. Aquest cop, amb Hoppipolla que vol dir "saltar tolls" en islandès. (Takk..., 2005)

1 comentari:

  1. estic mirant el teu blog que l'he descobert a l'arribar des d'un altre, ara estic aquí i veig que utilitzar, sovint, motllos més petits -com dius. Què podries dir de quina mida és aquest motllo?. moltes gràcies per avançada. Pilar

    ResponElimina