6/25/2014

Turbants de llenguado

La primera vegada que vaig sentir a parlar dels Turbanti di sogliola va ser a la novela Testamento mortal de Donna Leon

Soy un hombre perverso y pesado al que le gustaría llevarte a cenar. -¿Y perderte unos turbanti di soglie, comidos en paz en tu propia mesa, en medio de la gozosa armonía de tu familia ? -preguntó Paola, dejándolo con la duda de si habia cambiado su talante al pensar en su presencia o en la comida. 

I no vaig poder resistir la temptació de començar a investigar que era això dels "turbanti". I aviat vaig descobrir que en castellà se'n diuen "popietas" com podem veure a las Popietas de gallo con salsa de gambas de la Su de Webos Fritos.

La idea és senzilla. Es tracta de triar un peix que pugui ser filetejat i que poguem farcir. En el meu cas, jo he triat el rei: el llenguado o palaia. I els he preparat així: 

Necessitem (per persona)
1 llenguado
4 gambes pelades
1 espàrrec verd
Cibulet

Per la salsa
Les espines dels llenguados
Una ceba, grans de pebre negre, fulles de llorer, pastanaga
Una cullerada de farina blanca
Un got de llet

En  primer lloc, separem els filets del llenguado amb un ganivet ben esmolat. Si no ens atrevim, podem demanar al peixater que ens ho faci. Reservem el cap i les espines per a fer el fumet.

Traiem les puntes dures dels espàrrecs i tallem la resta en quatre parts. Els saltegem en una paella i els deixem una mica crus. També saltegem les gambes pelades, sense acabar de coure-les.

Muntem els turbants enrotllant el filet de llenguado amb un bocí d'espàrrec i una  gamba. Tanquem el turbant amb un bri de cibulet.

Mentrestant comencem a preparar el fumet amb les espines de llenguado, una ceba, uns grans de pebre negre,un parell de fulles de llorer i una pastanaga. Primer sofregim les espines en una cassola amb un raig d'oli. Quan comencin a estar torrades, afegirem la ceba i el pebre. Ho remenem un parell de minuts, ho cobrim amb aigua, li posem la pastanaga i el llorer i ho deixem coure uns 15 minuts. Un cop fet el fumet, el colem amb un xino i el reservem.

Preparem una beixamel , torrant una mica de farina amb mantega. Un cop la farina està torrada, afegim el fumet, el deixem reduir i l'acabem de lligar amb una mica de llet, aconseguint una beixamel lleugera.

Posem una mica de beixamel al fons d'una safata de forn i col.loquem els turbants al damunt. Els esquitxem amb una mica de salsa i els posem uns cinc minuts al forn. Hem de tenir en compte que l'espàrrec i la gamba ja està una mica cuit i que el filet de llenguado es cou molt de pressa. Hem de vigilar de no sobre coure'l perquè no quedi ressec. I ja està. Un segon lleuger i que fa festa. 

A la Banda Sonora, una canço festiva que ha esdevingut l'himne d'aquesta revetlla: Todos los dias sale el sol, de Bongo Botrago. Chipiron !
I aqui va la proposta de la Paloma. Para este plato de lujo un cava en condiciones SUMARROCA BRUT RESERVA es perfecto. Un gran cava a un precio pequeño. Me gusta mucho lo que hace esta bodega, blancos, cavas y tintos, todo es siempre bueno.

2 comentaris:

  1. Ls referencia literaria m'ha copçat com una Sherezade..i no m'ha decebut!!!
    Bonissim i precioses les fotos!!!!

    ResponElimina
  2. Al blog de la Su hi ha molt bones idees, de vegades! Quina bona idea!! Això de dir-n'hi turbants... és per anar ambientant-te amb les vacances d'estiu? he he he. Petons!

    ResponElimina