- En Manel a Cuinar és generós amb no és pas senzill, lligar bé les botifarres
- La Nuni de Cuinetes a Carn cake -Instagram
- L'Oscar a decuina.net amb de com lligar botifarres en tres passos
- En Miquel i la Sión a Fem un mos amb Xarcuteries Margarit, lligant botifarres
- La Marga a L'hora del tupper amb Margarit, tercera generació de xarcuters a Sarrià
- La Marina a Tapa't de tapes amb Taller de botifarres a Xarcuteries Margarit
- La Sara-Maria a Delicies del Rebost amb Fem botifarres a la Xarcuteria Margarit
Per això he pensat que la meva contribució podria ser publicar la recepta de les botifarres dolces, tal i com les feia la meva àvia. Com ja he dit, és una preparació molt local on la carn de porc es cura amb sucre en una proporció 50/50 i que desperta o grans odis o grans passions. No se sap ben bé si és un segon o un postre, però a mi m'agrada moltissim. La recepta apareix al Corpus del Patrimoni culinari català i te variants segons tradicions familiars
Necessitem
2 botifarres dolces, d'uns 300 gr cadascuna+
1 canó de canyella
1 pela de llimona
Mig got de garnatxa
Un rajolí d'oli
Aigua
Cal punxar molt les botifarres per permetre que el sucre vagi sortint per anar formant el caramel
En una paella o una cassola de ferro o fang, posem les butifares en fred. Hi afegim l'aigua que cobreixi fins a mitja butifarra, la garnatxa, la canyella, la pell de llimona i el rajolí d'oli. En total ha de cobrir gairebe totes les butifarres. Podem substituir la garnatxa per un altre vi dolç, com moscatell o vi ranci.
I ara nomès cal anar-les coent a foc ben baix deixant que el sucre vagi sortint i es caramelitzi. És l'unica cosa que heu de vigilar: que el caramel lligui i que no es cremi massa.
Es poden afegir pomes tallades a grills durant la cocció. I penseu que atipen moltíssim.
A la Banda Sonora, no puc posar una altra cosa que la Sílvia Pèrez Cruz, cantant Vestida de nit, una habanera que em transporta als estius de la meva Calella
Uaaaaaa, amb la pell de llimona i la canyella han d'estar encara més bones!!! La teva avia en sabia molt!!! :)
ResponEliminaNo és el meu ingredient de capçalera, però la teva presentació esvalota els sucs gàstrics.
ResponEliminaI el bé que ens ho varem passar...
ResponEliminaEi, jo que no havia tastat cap botifarra dolça abans, quan vaig fer la que ens van regalar vaig trobar el caramel per tot arreu... com tu proposes em sembla insuperable. La faré I ja veuràs com lluirà el meu tupper.
ResponElimina