2/17/2013

Tagine de pollastre amb olives

La tagine és una cassola de fang amb una tapadora cònica que serveix per a preparar guisats a l'àrea del Magrib.  La gràcia d'aquest estri és que la tapadora permet la condensació del vapor i la cocció a baixa temperatura. Per extensió, aquesta mena de guisats tambés'anomenen tajine i acostumen a portar carn de bé o pollastre amb verdures i espècies.

En el llibre Flesh Flavors from Israel, trobem una recepta de tajine de pollastre amb olives que no he resistit la temptació de provar. Però com que no disposava d'una tagine de fang (la meva no va sobreviure la mudança) ho he fet amb una cassola fonda de ferro colat amb tapadora. I ha funcionat la mar de bé !

Un pollastre tallat a octaus
1 got d'olives, partides i dessossades (picual, manzanilla, etc...)
1/2 culleradeta de cúrcuma
4 cullerades d'oli d'oliva
6 grans d'all laminat
1 bitxeta
1 llimona pelada, sense llavors i tallada a bocins
1/4 de culleradeta de sal
1/4 de culleradeta de pebre
2 fulles de llorer
4 cullerades de coriandre fresc o dues en pols

Blanquegem les olives en aigua bullint amb 1/4 de culleradeta de cúrcuma uns 2 o 3 minuts. Les escorrem i les reservem

Escalfem l'oli en una cassola de ferro fonda i daurem el pollastre per totes bandes. Afegim l'all i la bitxeta i ho deixem coure fins que estiguin daurats. 

Afegim la llimona, la sal, el pebre, les fulles de llorer i la resta de cúrcuma, ho barregem be i ho saltegem fins que faci bona olor.


Afegim un got d'aigua a la cassola i esperem que bulli. Ho tapem i ho posem al forn prèviament encès a 180º, uns 40 minuts fins que el pollastre estigui ben cuit.

Es pot servir acompanyat de cuscús o arròs. I esta boníssim !

I a la Banda sonora, la Dansa del Vent, interpretada per Jordi Savall i Hesperión XXI a Orient-Occident 1200-1700 (2006)

5 comentaris:

  1. oh, fantàstica, Laura! No hi tenim gaire costum, aquí, de barrejar les olives amb les carns estofades. I jo trobo que és tot un encert, hi queden boníssimes! La meva cassola de fang encara és a la casa vella, pendent de ser recollida, he he. Espero que no em passi com a tu! Petons

    ResponElimina
  2. Tajine sense tagine, m'agrada. El concepte és l'important :)

    ResponElimina